Ketojenik Diyet Ne Kadar Etkili?

Ketojenik Diyet Ne Kadar Etkili?

Eski çağlardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ketojenik diyet son dönemlerde tekrardan popüler olarak birçok alanda tekrar kullanılmaya başlanmıştır. Ketojenik diyete genel olarak baktığımızda düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren beslenme tipini kapsar. Karbonhidrat içeren besinler yerine yağ içeren besinler eklendiğinde ketosis denen metabolik tepkime gerçekleşir. Karbonhidrat kaynakları enerji veren ilk makrobesinler olarak bilinirken bu tepkimede karbonhidrat içeriğini azalttığımız için yağ yakımı hızlanabilir. Böylelikle yağ molekülleri karaciğerde keton ismi verilen maddelere dönüştürülür. Beynimize enerji bu moleküller sayesinde sağlanır.

Ketojenik Diyet ve Epilepsi

İlk olarak, eski zamanlardan beri epilepsi hastalığı üzerinde kullanılıyor. Özellikle çocukluk çağı dirençli epilepsisi bulunan çocuklarda uygulanan ketojenik diyetin olumlu etkileri görülmüştür. Özellikle epilepsi nöbetlerinde azalmaya sebep olmaktadır.

Ketojenik Diyet ve Diyabet
Bozulmuş insülin fonksiyonları, yüksek kan şekeri seviyeleriyle ilgili olan diyabette de ketojenik diyetin etkile araştırılmıştır. Aynı zamanda insülin direnci bulunan kişiler üzerinde de ketonjenik diyet ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan biri tip 2 diyabet ve insülin direnci bulunduran kadınlar üzerinde yapılmıştır. 90 gün boyunca ketojenik beslenme uygulanan bu çalışmada hem hemoglabin A1C değerlerinde düşüş görülmüştür hem de uzun süreli kan şekerinde denge sağlanmıştır.

Ketojenik Diyet ve Kilo Kaybı
Temelde kilo kaybı için harcadığımız kalorinin aldığımız kaloriden fazla olması beklenir. Bu da tüm diyet tipleri için de ortak sonuca varmaktadır ki; hiçbir diyet tipi diğerinden üstün değildir. Her kişinin yaşam şeklinde göre kendine en uygun beslenme şeklini bulması en önemli unsurdur. Ketojenik diyette ilk olarak karbonhidrat tüketimi sınırlandırılır. Herhangi bir besinin sınırlandırılması doğrudan kalori kısıtlamasına da sebep olabilir. Ketojenik diyette vücudumuz yağ kaynaklarını birincil enerji kaynağı olarak kullanır bu sebeple de yağ yakımı için de etkilidir.

Ketojenik Diyet ve Tokluk Hissi
Ketojenik diyetin kilo denetimi üzerindeki bir diğer olumlu etkisi ise açlık durumunu azaltabilme ihtimalidir. Açlık hormonu olan ghrelinin azalmasına sebep olabildiğiyle ilgili araştırmalar yapılmıştır. Bu mekanizma sayesinde kalori açığı oluşturulabilmektedir.

Uzm. Dyt. Başak Suna Albayrak

0/5 (0 Reviews)